Selected candidates for UPSC Coaching 2019 – 2020 batch

July 10th, 2019 by makkamasjid

The following candidates are selected for our 2019-2020 batch of our IAS academy, Alhamdulillah. We welcome you all to the IKLAS family and look forward to you to join our academy.

We also thank all  other candidates who participated in our written exam and interview but did not get selected, and we wish them all the best to be successful in the next year’s entrance exam, in sha Allah. IKLAS IAS Academy encourages such candidates to continue their UPSC preparation  and we would make all efforts to support them in whatever ways we could. In sha Allah.

The following selected candidates are instructed to report in academy according to the respective dates mentioned below.

     Admission Date: 17- July – 2019  (Wednesday)  

  • Reporting Time : 10:00 AM. 
  • Candidates should definitely come with their parents (both father and mother, or atleast one of them).

Items to bring (For all candidates)

Please bring the following items for admission procedure.

  • Two passport size photos of the candidate.
  • Xerox copy of Certificates – 10th and 12th Mark sheet
  • Xerox copy of  Certificates – graduation(degree) or provisional or CC or consolidated mark sheet  (ANY ONE MUST)

Items to bring – Hostelers

Your classes will begin on joining day itself. Hence hostelers should come prepared to stay. Please bring your personal items such as  clothes, bed-sheets, toiletries and Laptops (If available).

For any query regarding admission, please mail to ias@iklas.in or call 9840686562 or 9840656862 (11am – 4pm)

LIST OF MALE CANDIDATES SELECTED FOR UPSC COACHING  

REG NO NAME DATE OF BIRTH (DD-MM-YYYY)
1067 MUSTAFA SHARIEFF 22-05-1997
1096 MOHAMMAD HADHI 09-06-1995
1118 SHANKAR 01-12-1992
2039 SHAIK MOHAMMED ABDUL HALEEM 12-08-1993
2083 AQEEL AHAMED 27-09-1993
2123 ALLAH BAKASH D 06-05-1995
2138 MOHAMED HAJ HUMAAYUN S 08-04-1998
2171 A.R.MOHAMED RAFIK 21-08-1997
3002 M.GUNASEKAR 23-09-1999
3008 RAFIQ RAJA.S 11-05-1998
3010 MOHAMED AFSAR M I 26/014/1997
3018 SHAMIR ABUTHAHIR 24-02-1998
3028 SAFEEK 30-06-1996
4002 A.H.ABDULRAHEEM 21-07-1997
5005 K.MAHATHIR MOHAMED 27-08-1996
5173 ETHMUBARAK M 14-03-1992
8002 SHAAFIR AHAMED 08-10-1995
8027 SELVAKUMAR C 05-02-1991
9008 FAREEDUDDEEN V.M 26-11-1997
9019 A AZHAR BASHA 20-05-1997
10001 MUJTABA MASOOD 02-01-1995
10050 MOHAMMADARIF 29-05-1997
18010 SYED FAZIL SHARIQ S 15-12-1994
21031 M ABOO BACKER SIDDIQ 20-03-1999
22005 SULTHAN. S.K.M 14-11-1998
22051 IMRAN KHAN 16-09-1997

 


Entrance Exam 2019 Results – Selected for Interview

July 4th, 2019 by makkamasjid

The important instructions for the candidates who got selected for Interview

  • Interview Date: 07/07/2019 (Sunday)
  • Address : IKLAS IAS Academy ,Makka Masjid Campus ,822, Anna Salai, Chennai – 600002.
  • Land Mark : Nearby Mount road LIC building and Dargah.   Opp to Buhari Hotel.                                             
  • Contact # 9840686562

Please bring the following document for Interview procedure.

  • Two passport size photos of the candidate.
  • Photo id proof  (College issued identity card, passport, driving license, PAN card, Aadhar card or Voter ID etc.)
  • Photocopy of Mark sheet – 10th
  • Photocopy of Mark sheet – 12th 
  • Photocopy of Certificate –  Graduation(degree) or Provisional or Course Completed Certificate (ANY ONE MUST)
  • Photocopy of Consolidated Mark sheet (If available)

NOTE: 

  • Travel Allowance will not be provided by academy.
  • The candidate should take care of their food expenses and accommodation by themself. 

LIST OF  CANDIDATES SHORTLISTED FOR INTERVIEW   

S.NO REG.NO NAME (IN CAPS) GENDER DATE OF BIRTH (DD-MM-YYYY) INTERVIEW DATE REPORTING TIME
1 1067 MUSTAFA SHARIEFF MALE 22-05-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
2 1042 HARSHAD HUSSAIN B MALE 26-12-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
3 2047 SARAVANAKUMAR MALE 05-06-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
4 18010 SYED FAZIL SHARIQ S MALE 15-12-1994 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
5 1064 AHMAD FH MALE 04-04-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
6 8043 HUSSAIN KHAMIL MALE 17-03-1989 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
7 2083 AQEEL AHAMED MALE 27-09-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
8 3002 M.GUNASEKAR MALE 23-09-1999 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
9 8029 FIRAS ALI A MALE 14-01-1990 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
10 3028 SAFEEK MALE 30-06-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
11 5173 ETHMUBARAK M MALE 14-03-1992 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
12 3018 SHAMIR ABUTHAHIR MALE 24-02-1998 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
13 1065 SHABEER AHAMMAD MALE 28/10/1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
14 21014 DHINESH V MALE 20-11-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
15 2054 MUKESHRAJ M MALE 19-07-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
16 2138 MOHAMED HAJ HUMAAYUN S MALE 08-04-1998 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
17 13006 HALIDEEN MALE 30-09-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
18 7002 S.MOHAMMED NIYASUDEEN MALE 06-08-1998 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
19 8007 FAIZAL MALE 08-08-1994 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
20 24003 ASHIK AHAMED MALE 13/06/1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
21 3005 RAHMAN K MALE 30/08/1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
22 22037 ASHIK MOHAMED S MALE 30-03-1998 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
23 2053 THANGADURAI C MALE 07-05-1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
24 21019 BASHEER AHAMED MUNAVARY MALE 19-03-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
25 10001 MUJTABA MASOOD MALE 02-01-1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
26 10050 MOHAMMADARIF MALE 29-05-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
27 21031 M ABOO BACKER SIDDIQ MALE 20-03-1999 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
28 1063 SHEIK MAHAMMAD SADDAM HUSSAIN MALE 01-06-1992 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
29 2088 MANIKANDAN R MALE 08-07-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
30 4002 A.H.ABDULRAHEEM MALE 21/07 /1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
31 22030 MOHAMMED NAVAS MALE 22-02-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
32 2198 MOHAMMED HARIS S D MALE 28-11-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
33 6016 MUHAJIRIN MALE 22-11-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
34 17004 THAMIM ANSARI S MALE 06-01-1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
35 8027 SELVAKUMAR C MALE 05-02-1991 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
36 2039 SHAIK MOHAMMED ABDUL HALEEM MALE 12-08-1993 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
37 1117 ABDUL NASIR MALE 17 05 1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
38 2123 ALLAH BAKASH D MALE 06-05-1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
39 3010 MOHAMED AFSAR M I MALE 26/014/1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
40 9008 FAREEDUDDEEN V.M MALE 26-11-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
41 24004 MAHESHWARAN M MALE 09/05/1995 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
42 21008 MOHAMED YASAR ARAFATH J MALE 04-01-1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
43 2179 HATHIM SYED MOHAMED MALE 25-02-1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
44 5185 M.MOHAMED YASIN MALE 29.04.1994 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
45 8022 SALEEM KHAN MALE 17-03-1991 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
46 8033 ABDUL KALAM MALE 03/11/1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
47 8015 MOHAMMEDSHALIH S MALE 28-07-1992 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
48 9019 A AZHAR BASHA MALE 20/05/1997 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
49 1122 N RAHUL REDDY MALE 23/01/1996 07 July, 2019 (Sunday) 8:30AM
50 22019 PACKEER MOHIDEEN EKM MALE 29-03-1995 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
51 22029 SHEIK MOHAMMED ABDULLAH S MALE 29-10-1992 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
52 3026 A R RIZWAN MALE 24-03-1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
53 6011 A THALHA ALI MALE 05-04-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
54 1118 SHANKAR MALE 01/12/1992 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
55 2104 NIZARDEEN A MALE 31-12-1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
56 5005 K.MAHATHIR MOHAMED MALE 27-08-1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
57 12024 ABISHEK.R MALE 05.11.1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
58 22070 MIDHUN MENAN MALE 02-05-1990 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
59 1096 MOHAMMAD HADHI MALE 09-06-1995 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
60 2142 MOHAMED RIYAZ S MALE 15-07-1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
61 12025 DINESH.M MALE 25.09.1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
62 1043 FIROZ KERUTAGI MALE 22/07 /1994 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
63 5141 K SULTHAN ALAVUDEEN MALE 24 07 1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
64 8002 SHAAFIR AHAMED MALE 08-10-1995 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
65 22020 CHANDRU M MALE 24-02-1993 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
66 1053 HYDERALI G GADADALLI MALE 31-07-1991 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
67 2108 SHAJAHAN M MALE 03.10.1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
68 21030 MOHAMMED SHEIK UMAR B S MALE 08-10-1995 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
69 22039 LUKEASAN .S MALE 30.05.1996 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
70 1044 ABDUL MALIK ARSHATH MALE 03-07-1995 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
71 1069 MAHAMMAD SADATH YASIN MALE 21-06-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
72 2121 MOHAMMED ASHIQ RAHUMAN K MALE 02-10-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
73 10019 AJMAL KHAN N MALE 22/05/1992 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
74 16014 MOHAMED NIYAS M MALE 17/06/1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
75 1011 IRFAN B HUSSAIN MALE 19-11-1994 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
76 1101 SYED MOHAMMED IBRAHIM SHAH MALE 14-12-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
77 10048 SYEDSHAKEEB MALE 07-11-1994 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
78 21004 MOHAMED ASIK A MALE 24-09-2019 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
79 22051 IMRAN KHAN MALE 16-09-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
80 2192 AFTAB ALAM A MALE 09-06-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
81 10040 MOHAMED SALMAN KHADAR M MALE 25/04/1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
82 12002 MOHAMED FAZIL M MALE 19-09-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
83 12022 HARI PRASAD MALE 11.05.1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
84 2055 UMAR AFRIDHI. M MALE 11-11-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
85 3008 RAFIQ RAJA.S MALE 11-05-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
86 21003 ASAN IBRAHIM.M MALE 18.05.1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
87 2037 MOHAMED ISMAIL MALE 06-06-1993 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
88 2171 A.R.MOHAMED RAFIK MALE 21-08-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
89 8034 A.ABDUL RAHIM MALE 19.04.2000 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
90 5036 MOHAMEDARIF MALE 01-07-1993 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
91 7012 BYIZUL RAHMAN.R MALE 17-12-1988 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
92 12011 PRATHAP.M MALE 10-11-1993 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
93 22072 MOHAMAD RAMEESH RAJA S MALE 17-01-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
94 22079 ABUL KALAM AMEER B MALE 22-01-1998 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
95 15004 MOHAMED RAIYAN MALE 17-09-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
96 17003 MOHAMED YASIR.M MALE 04-04-1997 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
97 17020 MANSOOR ALI MALE 01/08/1988 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM
98 11002 SYED ABUTHATHIR MALE 03-01-1999 07 July, 2019 (Sunday) 2:30PM

 

 


Entrance Exam – 2019 Answer Key

June 30th, 2019 by makkamasjid
1 B 21 C 41 D 61 A 81 A
2 D 22 D 42 D 62 B 82 C
3 D 23 A 43 B 63 C 83 C
4 A 24 C 44 B 64 D 84 B
5 C 25 D 45 D 65 D 85 A
6 D 26 D 46 C 66 C 86 A
7 D 27 C 47 A 67 B 87 B
8 B 28 A 48 C 68 D 88 C
9 B 29 D 49 C 69 A 89 D
10 B 30 A 50 B 70 A 90 D
11 A 31 D 51 D 71 B 91 A
12 D 32 A 52 A 72 C 92 C
13 B 33 D 53 C 73 B 93 D
14 D 34 A 54 C 74 C 94 D
15 C 35 B 55 D 75 C 95 C
16 B 36 C 56 A 76 A 96 B
17 A 37 A 57 B 77 D 97 A
18 C 38 A 58 C 78 A 98 C
19 A 39 B 59 C 79 D 99 C
20 B 40 A 60 D 80 A 100 B


Entrance Exam 2019 – Center Address

June 13th, 2019 by makkamasjid
CENTER CODE EXAM CENTER CO-ORDINATOR NAME CONTACT NUMBER EXAM CENTER ADDRESS
1 BENGALURU BRO.IMRAN 9944663762 GEM SCHOOL, 7TH MAIN ROAD, RAVINDRA TAGORE NAGAR, GANGA NAGAR, BENGALURU-  560032
2 CHENNAI BRO.KASHIM BASHA 9840656862 / 9840686562 THE NEW COLLEGE, 147,  PETERS RD, ROYAPETTAH, CHENNAI -04
3 COIMBATORE BRO.REYAJUDEEN 9043022340 JEEVANS SCHOOL, KATHIRAVAN NAGAR, SARAMEDU MAIN ROAD, KARUMBUKADAI, COIMBATORE-08
4 DHARMAPURI DR.SHEIK SUBANI 9965173789 SHEIK ACADEMY, 2ND FLOOR, ARABIC COLLEGE COMPLEX,MOHAMMED ALI CLUB ROAD, DHARMAPURI-636701
5 DINDIGUL BRO.MANSOOR 9791803994 / 9994786643 HAJRATH AMEERUNNISHA BEGUM ORIENTAL HR.SEC.SCHOOL, BEGAMBUR, DINDIGUL-2
6 ERODE BRO.SYED IBRAHIM 8695725780 AL AMEEN MAT HR SEC SCOOL, 180/6, CAUVERY ROAD, ERODE-03
7 KARAIKUDI (SIVAGANGAI) BRO.JAMAL RAJA 9443005494 AZAD MATRICULATION SCHOOL, KALANIVASAL, KOTTAIYUR ROAD,V.O.C, KARAIKUDI
8 MADURAI BRO.ABDUL KADER 9842532090 SUNGAM PALLIVASAL, KOLLAM PATTARAI ST, EAST VELI STREET, MADURAI, NEAR NELPETTAI
9 MELVISHARAM (VELLORE) BRO.IMRAN 9894306760 C. ABDUL HAKEEM ART AND SCIENCE COLLEGE (AUTONOMOUS),MELVISHARAM  – VELLORE DISTRICT
10 MYSORE (KARNATAKA) BRO.NADEEM 9448336782 HOLY MOUNT PUBLIC SCHOOL, 3RD CROSS, UMAR KHAYAM RD, TILAKNAGAR, NEAR HIGHWAY CIRCLE, MYSORE-15
11 NAGAPATTINAM BRO.FAIZAL 9487388807 ELAHI PRIMARY AND NURSERY SCHOOL,  OPP TO NOORUL IRFAN MADRADA NO 25,YA HUSSAIN PALLI STREET NAGAPATTINAM.
12 NAMAKKAL BRO. SABEEHUDEEN 86828 21058 NAMAKKAL TNPSC CENTER, 280, 2ND FLOOR, NALLI COMPLEX, SANDHAIPETTAI PUDHUR,PARAMATHI RD, NAMAKKAL -01
13 NEYVELI (CUDDALORE) BRO.SHARJAHAN 7598355517 AIMMEWA HALL, D-17, SWEEDISH ROAD,BLOCK-19, NEYVELI TOWNSHIP, NEAR PUDUKUPPAM ROUNTANA
14 PALANI (DINDIGUL) BRO.SAIFUDEEN 9566088078 MATHANISHA HR SEC SCHOOL, BIG MOSQUE CAMPUS, PALANI
15 PONDICHERRY BRO.BASHEER 9790650051 CRESCENT SCHOOL NO.73, CHANDA SAHIB STREET, PUDUCHERRY-01
16 PUDUKKOTTAI MOULANA YAHYA ULAVI 9842419805 HASANATHUL JARIYA SCHOOL, SOUTH 2ND STREET, NEAR PERIYA PALLIVASAL, PUDUKKOTTAI,
17 RAMANATHAPURAM BRO.ASHIK HUSSAIN 8056837999 CRESCENT MATRICULATION SCHOOL, VELIPATTINAM, RAMANATHAPURAM
18 SALEM BRO.SHAFIQ 9543712384 CRESCENT PRIMARY & NURSERY SCHOOL, 35, PAUL ST, FIRST AGRAHARAM, FORT, SALEM-01
19 THANJAVUR BRO.ISMAIL 9894208073 INDIAN MAT SCHOOL, 9, REDDYPALAYAM ROAD, ESWARI NAGAR, MEDICAL COLLEGE ROAD, THANJAVUR
20 THENI- BODINAYAKKANUR BRO.KABOOR 9840198004 HAJEE K.L.K.S  ABDUL RAZAK INTERNATIONAL MATRICULATION SCHOOL, AMMAKULAM, BODINAYAKANUR
21 TIRUCHIRAPPALLI DR.SYED MOHAMED 9790112105 JAMAL MOHAMMED COLLEGE, 7, RACE COURSE ROAD, KHAJANAGAR, TRICHY
22 TIRUNELVELI BRO.SYED ALI 9443972055 SADAKATHULLAH APPA COLLEGE, RAHMATH NAGAR, KAMARAJ NAGAR, TIRUNELVELI – 627003
23 TIRUPPUR BRO.HAKEEM 9952100340 AL AMEEN SCHOOL, TIRUPUR BAZAAR, NOYYAL, TIRUPUR – 641602
24 UTHAMAPALAYAM (THENI) BRO.RIYAZ 7305489100 TNDS COMPUTER EDUCATION, MAIN BAZAR, NEAR THERADY, UTHAMAPALAYAM -625533


Syllabus For Entrance Exam 2019

June 13th, 2019 by makkamasjid

  Syllabus For Entrance Examination

Total Marks : 150   Time: 2 1/2  hours.      10 AM to 12:30  PM

General Studies 60 question :  60 marks

 History, Geography, Economics, Polity, and Science- basics

Reference books for above topics :

https://drive.google.com/file/d/1d4NBj-3pMSy1PTMgmxqRGm7AYUYZATlP/view

https://drive.google.com/file/d/1V6F_h4kB6PuQmGWAQxVpCHyxLUUTDtqo/view

Apart from this refer 6th to 10th NCERT Books

Please download the NCERT book from below link

http://epathshala.nic.in/e-pathshala-4/flipbook/

http://www.ncert.nic.in/NCERTS/textbook/textbook_hindi.html

 Current affairs 25 question :  25 marks

Current affairs question: 1st March to 31st May 2019 current affairs question will be asked from THE HINDU and  DINAMANI particularly.

Below Link for current affairs

INSIGHTS IAS UPSC CURRENT AFFAIRS

 CSAT 15 question:   15 marks

Questions will be based on,

·         Comprehension

·         General Mental Ability

·         Logical Reasoning

·         Decision Making

UPSC Question pattern.

Essay:  50 Marks

Candidates will be asked to write  two essays based on real life situation and current affairs. 

                                                                       Model Question Paper

Total Marks : 150

Duration of Exam: 2 1/2 hours

 

Section A    

 

     60*1 = 60 marks

 

1. Which is the highest peak in India?

a) Mt.Everest                  b) Godwin – Austin          c) Kanchenjunga    d) Nandadevi

 

2. Consider the following statements

(i) The Himalayan rivers are antecedent in nature.

(ii) The peninsular rivers are consequent in nature.

Which of the above statement(s) is/are correct?

a)            i only b) ii only      c) both i and ii       d) neither I nor ii

 

3. India shares longest border / boundary with which of the following country?

a) Pakistan  b) china       c) Nepal       d) Bangladesh

 

4. Which one of the following does not belong to biosphere reserve set-up so far?

a) Great Nicobar    b) Sunder bans      c) Nandadevi                    d) Gulf of Kutch

 

5. In India, which type of forest among the following occupies the largest area?

a) Montane wet temperate forest

b) Sub-tropical dry evergreen forest

c) Tropical moist deciduous forest

d) Tropical wet evergreen forest

 

6. Which of the following peninsular rivers has the largest catchment area?

a) Godavari  b) Mahanadi c) Krishna    d) Cauvery

 

7. Which of the following soils retains moisture for longer period than other soils?

a) Alluvial soil       b) Marshy soil        c) Laterite Soil       d) Black soil

 

8. Match the following

Multipurpose project

River

A. Nagarjunasagar

1. Sutlej

B. Ukai

2. Krishna

C. Idukki

3. Tapi

D.Bhakra nangal dam

4. Periyar

a)            A-3, B-2, C-4, D-1

b)            A-2, B-3, C-1, D-4

c)            A-2, B-3, C-4, D-1

d)            A-2, B-4, C-3, D-1

 

9. Match the following

Name of Crops

State grown

A. Rice

1. Maharashtra

B. Jowar

2. Odisha

C. Jute

3. Karnataka

D. Coffee

4. West Bengal

 

A

B

C

D

a)

1

2

3

4

b)

2

3

4

1

c)

3

4

1

2

d)

2

1

4

3

 

10. ISIS stands for

a) Islamic state of Iran and Syria.

b) Islamic state of Iraq and Syria.

c) Islamic state of India and Srilanka.

d) Islamic state of Israel and Sudan.

 

11. The retirement age for president of India is

a) 60 years   b) 65 years   c) 75 years   d) no retirement

 

12. The brand ambassador for Border security force (BSF) is

a) MS Dhoni     b) Virat Kohli     c) Gautham Gambir d) Sachin Tendulkar

 

13. Indira sagar multipurpose project (Polavaram Project) connects which two rivers?

a) Krishna and Cauvery

b) Godavari and Krishna

c) Godavari and Cauvery

d) Godavari and Mahanadi

 

14. The Indus valley civilization belongs to the

a) Bronze age b) iron age c) stone age d) chalcolithic age

 

15. The emblem of Indian republic was adopted from

a) Asoka pillar at saranath

b) Sanchi stupa

c) Lion capital at Rampura

d) Stupa at Bharhut

 

16. Which of the following statement(s) is/are correct?

1. Chaitiyas are prayer hall

2. Viharas are the monastery of the Buddhist monk.

a) 1 only b) 2 only c) both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

 

17. Select the pair which is correctly matched?     

1. Al- beruni

Tabaqat- I – Naswi

2. Minhaj –us- siraj

Kitab- ul – Rahia

3. Amir Khusrau

Tuqhlag namah

4. Ibn battutah

qunan masudi

 

a) 1 and 3 only b) 2 and 4 only c) 3 only d) none

 

18. Arrange the following administrative units of Chola period in the descending order.

1. Valanadus         2. Nadus     3. Mandalams        4. Kurrams

a) 1, 3, 2 and 4

b) 3, 1, 2 and 4

c) 2, 4, 1 and 3

d) 4, 1, 2 and 3

 

19. Match the following

List –I

List-II

A. ratha

Sanctum sanctorum

B. mandapa

Monolithic pallava temples

C. gopuram

Large open hall

D. garbha griha

Monumental gateway

 

 

 

 

A

B

C

D

2

1

3

4

1

4

2

3

4

3

1

2

2

3

4

1

 

20. In which continent do tropic of cancer, equator and tropic of Capricorn passes through

a) North America   b) South America   c) Africa       d) Asia

 

21. Consider the following statements

1. Jupiter has very high gravitational force.

2. Number of satellites for Jupiter is less than that of Venus

Which of the above statement(s) is/ are correct?

a)            1 only b) 2 only c) both 1 and 2 only d) neither 1 nor 2

22. Consider the following statements

1. India has only one standard time whereas USA has several Standard times.

2. Difference in the standard time of each country is due to the difference in longitude of that country.

Which of the above statement(s) is/ are correct?

b)            1 only b) 2 only c) both 1 and 2 only d) neither 1 nor 2

 

23. Christmas is celebrated in summer in which of the country?

          a) Japan      b) India        c) United kingdom  d) Australia

 

24. Consider the following statements

1. Ural mountain separates Asia and Europe.

2. Strait of Gibraltar separates Africa and Asia.

Which of the above statement(s) is/ are correct?

a)    1 only b) 2 only c) both 1 and 2 only d) neither 1 nor 2

25. The Andes mountain is present in

          a) North America   b) South America   c) Africa       d) Europe

26. The planet which is known as the earth twin is

a)    Jupiter    b) Venus      c) Mars        d) Uranus

27. The direction indicated by the pole star is

          a) North       b) East         c) West        d) south

28. Assertion (A): South Pole is surrounded by water.

      Reason(R): Antarctica is present at South Pole.

a)            A & R is true and R is the correct explanation for A.

b)            A & R is true and R is not the correct explanation for A.

c)            A is false and R is true.

d)            A is true and R is false.

29. Arrange the following Gandhian movement in chronological order.

1. Non cooperation movement

2. Quit India Movement

3. Civil Disobedience movement

a) 1, 2, 3      b) 1, 3, 2     c) 2, 1, 3      d) 3, 2, 1

 

30.  In which year was the Lucknow pact signed between Indian national congress and Muslim league?

          a) 1914        b) 1916        c) 1920        d) 1911

 

31. Who was the founder of Atmiya sabha?

a) Swami Dayananda Saraswathi

b) Raja Ram Mohan Roy

c) Keshav Chandra Sen.

d) Debendranath Tagore

 

32. Which of the following is incorrectly matched?

Gandhi – Irwin Pact

1931

Vellore Mutiny

1856

Simon commission

1927

Surat Split

1907

 

33. Which type of nuclear reaction occurs in Sun?

a. Nuclear fission b. Nuclear Fusion    c. Both fission and fusion         d. None

 

34. The drug which is known as ‘the queen of the drugs’ is

a. penicillin b. Pellagra   c.Rickets      d. goitre

 

35. Isotopes means elements which has

a. same mass number

b. same atomic number

c. same atomic and mass number

d. none of the above

 

36. Cryogenic engines find application in:

a. sub-marine propulsion

b. frost free refrigerators

c. rocket technology

‘d. Research in superconductivity

 

37. SENSEX is the index of

a) Top thirty companies in NSE

b) Top fifty companies in BSE

c) Top thirty companies in BSE

d) None of the above

 

38. The voluntary increase in the value of domestic currency against the foreign currency is called

a) Depreciation b) revaluation c) Appreciation d) Devaluation

 

39. Consider the following statements

1. Demand pull inflation is created due to increase in the purchasing power of the consumer for the same level of production.

2. Cost push inflation cannot be controlled by monetary policies.

Which of the above statement(s) is/are wrong?

a)            1 only b) 2 Only      c) Both 1 and 2      d) Neither 1 nor 2

 

40. Which of the following are called as Brettenwood twins?

          1. IMF                   2. WTO        3. World Bank        4. United Nations

a) 1and 3 only        b) 2and 3 only        c) 2 and 4 only       d) 3 and 4 only

 

41. The constitution of India came into force on

a) 15th August, 1947

b) 26th January, 1950

c) 26th January, 1947

d) 15th August, 1950

 

42. Consider the following words.

          A. Socialist  B. Democratic        C. Sovereign          D. Secular

Choose the response that gives the correct order in which these words occur in the Preamble.

a)            C, A, D and B

b)            C, D, A and B

c)            C,D, B and A

d)            D, A, C and B

 

43. Which one of the following statements about a Money Bill is not correct?

a) A money bill can be tabled in either House of the Parliament.

b) The Speaker of Lok Sabha is the final authority to decide whether a Bill is a Money Bill or not.

c) The Rajya Sabha must return a Money Bill passed by the Lok Sabha and send it for consideration within 14 days.

d) The president cannot return a Money Bill to the Lok Sabha for reconsideration.

 

44. Which one of the following High Courts has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?

a) Andhra Pradesh b) Calcutta   c) Madras    d) Orissa

 

45. An ordinance issued by a Governor can remain in force on its own for a maximum period of

a) 1 year      b) 3 months           c) 6 months           d) any length

 

46. Match the following

 

List – I

 

List – II

Montreal Convention

Ozone Depletion

Rio – Summit

Greenhouse Gas

Ramsar Convention

Convention on Biological Diversity

Kyoto Protocol

Wetlands Convention

 

 

A

B

C

D

a)

iii

ii

I

iv

b)

iv

iii

I

ii

c)

i

iii

iv

ii

d)

i

ii

iv

iii

 

47. Bacterial Decomposition of biological material under aerobic condition is:

a) Fermentation     b) Fertilization       c) contamination    d) Composting

 

48. Identify the correct sequences of gases in the decreasing order of their contribution to global warming,

a) Co2> CFCs > CH4> N2O

b) CO2> CH4> N20 >CFCs

c) CO2> CH4> CHCs > N20

d) CO2> N20 > CH> CFCs

 

49. Organisms that generate energy using light is called

a) Oligotrophs b) Chaemorganotrophs  c) Chemolithotrophs d) Photoautotrophs

 

50. To conserve coral reefs the Government of India declared one of the following as Marine Park:

a) Gulf of Kutch b) Lakshadweep islands c) Gulf Of Mannar d) Andaman Islands

 

Section B

40 * 1 = 40 marks

 

1. H.C.F and L.C.M of two numbers are 20 and 120 respectively. If one of the numbers is 60, the other number is

a) 40  b) 50  c) 30  d) 60

2. I read 3/8th of a book on one day and 4/5th of the remainder on another day. If there were 30 pages unread, how many pages does the book contain?

a) 150 b) 200 c) 300 d) 240

3.36 boys can do a piece of work in 49 days. How many extra boys should be engaged so that the same work may be completed in 21 days?

a) 40 men    b) 42 men    c) 45 men     d) 48 men

4. Tendulkar scored 40, 86, 120, 36 runs in four innings and Dravid scored 54, 14,140 and 72 runs in four innings. Whose average was better?

a) Tendulkar          b) Dravid     c) Both are equal   d) none of these

5. By selling a T.V. set for Rs.3300 dealer gains 10%. At what price he should have sold the T.V. set to gain 15%?

a) Rs.3450   b) Rs.3500   c) Rs.3000    d) Rs.4000

6. In how many years certain sums will double itself at 10% per annum simple interest?

a) 7 years     b) 10 years   c) 12 years   d) 15 years

7. The perimeter of a rectangle is 60m and the ratio of its length and breadth are 7:3. Find the area of the rectangle?

a) 189cm2       b) 169cm2       c) 60cm2           d) 100cm2

8. In the following question complete the given series

 48, 24, 72, 36, 108, ______

 a) 110         b) 115 c) 64  d) 54

9. A car travelling with 5/7 of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40 min 48 sec. What is the actual speed of the car?

A. 30 km/hr

B. 35 km/hr

C. 25 km/hr

D. 40 km/hr

 

10. Ayesha’s age is 1/6th of her father’s age. Ayesha’s father’s age will be twice the age of Shankar’s age after 10 years. If Shankar’s eight birthdays was celebrated two years before, then what is Ayesha’s present age?

A. 10 years

B. 12 years

C. 8 years

D. 5 years

 

11. Statement :

If you don’t get desired response to your fund-raising campaigns through the routine advertisements, appeal to the public’s regional sentiments.

Assumptions :

I. People in general nurture regional sentiments.

II. Nobody bothers to read advertisements in the newspaper.

Which of the above assumption(s) is/are correct?

a)            I only b) ii only      c) both i and ii       d) neither i nor ii

 

12. Pointing to a photograph, Vandhana says, “she is the elder daughter of my mother’s husband”. How is the person in photograph related to Vandhana?

a) Sister b) Mother c) Sister-in-law d) None of these

 

13. Among five boys. Vasant is taller than Manohar, but not as tall as Raju. Jayant is taller than Dutta, but shorter than Manohar. Who is the tallest in the group?

Raju b) Manohar c) Vasant d) Cannot be determined e) None of these

 

14. A person travels 12 km due North, then 15 km due East, after that 15 km due West and then 15 km due South. How far is he from the starting points? 

a) 6 km  b)12 km c) 33km d) 60km

 

15. Statements: All birds are trees.

                         Some trees are hens.

     Conclusions: I. some birds are hens.

                        II. Some hens are trees.

a) I follow b) II follows c) Both I and II follows d) Neither I nor II follows.

 

16. Statements: Some boxes are pens.

                         All dogs are pens.

    Conclusions: I. Some boxes are pens.

                        II. Some pens are boxes.

                        III. Some pens are dogs.

                        IV. all pens are dogs

a)    I, II and III follows b) II, III and IV follows c) I, III and IV follows d) All follows

 

Directions for questions 17 to 20: In a survey among students at all IIMs, it was found that 48% preferred coffee, 54% like tea and 64% smoked. Of the total, 28% liked coffee and tea, 32% smoked and drank tea and 30% smoked and drank coffee, only 6% did none of these. If the total number of students is 2000 then find

17. the ratio of the number of students who like only coffee to the number who like only tea is

a) 5:3 b) 8:9 c) 2:3 d) 3:2

18. Number of students who like coffee and smoking but not tea is

a) 600 b) 240 c) 280 d) 360

19.the percentage of those who like at least one of these is

a) 100 b) 90 c) NIL d) 94

20. percentage of those who like tea and smoking but not coffee is

a) 14 b)14.9 c) less than 14 d) more than 15

21. If x:y =3:4, then the ratio of (3y-x):( 2x+y)

a) 10:9 b) 9:10 c) 6:5 d) 5:6

 

Directions(22-25) Read the information given below and find out the correct answers to the questions that follows

There are six members in a club: A, B, C, D, E and F.

A is not the heaviest while E is not the most intelligent.

The lightest of the group is the most intelligent of the group.

B is more intelligent than D, who is more intelligent than F.

A is less intelligent than D but is heavier than D.

B is heavier than C but lighter than F.

F is more intelligent than A while D is heavier than F.

22. Who is the heaviest of the group?

a) A    b) E    c)B     d) Can’t be determined     e) None of these

23. What is the rank of B in the decreasing order of weight?

a) Third       b) fourth      c) fifth         d) Can’t be determined     e) None of these

24. Who is the most intelligent?

a) B    b) E    c) C    d) D   e) Can’t Say

25. What is the rank of E in decreasing order of intelligence?

a) Second   b) third   c) fourth   d) Can’t be determined   e) None of these

 

26. You have come across a case wherein an old sick lady is unable to submit her life certificate and claim pension to meet her treatment expenses. Knowing your superior’s procedural approach in handling issues, you… 

(a) Go strictly as per the procedures

(b) Take initiative to help the lady arranging for alternative documents

(c) Assist the lady with some money on your own but do not compromise on procedures.

(d) Avoid some procedural steps since you understand the necessity of the lady. 

 

27. You along with your friend were chatting in a restaurant over a cup of coffee. Suddenly you heard an intense sound of blast very close by. You…

(a) Jump on your feet and hold your friend tightly

(b) Take your look away from the source of noise and start praying for the best

(c) Start locating the source of noise

(d) Start shouting for help

28.  You have been made responsible to hire boats at a short notice to be used for floods. But the lowest offered price was approx. 3 times what the government had approved. So you would a) reject the proposal and call for fresh price b) accept the lowest price c) refer the matter to government and wait d) threaten the boat owners about possible cancellation of licence

 

29. You are handling a time-bound project. During the project review meeting, you find that the project is likely to get delayed due to lack of cooperation of the team members. You would… (a) Warn the team members for their non-cooperation. (b) Look into reasons for non-cooperation. (c) Ask for the replacement of team members. (d) Ask for extension of time citing reasons.

 

  1. Your colleague who was heading a project had an accident and cannot continue with it. The departmental administrative head wants you to head this project in addition to your present assignments. This is going to increase your work load, as you would be required to timely complete your colleagues project as well as your present assignment. The head has called you in his office for discussion on this issue. What will your response be?

a) Communicate acceptance of the additional responsibility.

b) Suggest another colleagues name as the project head and intimate preoccupation with existing assignments as reason for this.

c) Refuse the additional work as your current assignments are sufficient to keep you busy.

d) Accept the additional responsibility subject to sanction of additional manpower. However, you are also aware that is not likely to be sanctioned because of severe manpower requirement in the department.

 

Read the following passage and answer the questions given below.

The economy of contemporary India is a great paradox. It is a strange

combination of outstanding achievements as well as grave failures. Since

independence, India has achieved remarkable progress in overcoming its

Economic backwardness. From being a very poor country in the 1950s and a

‘basket case’ in the mid-1960s, it has emerged as the fourth largest economy

In the world (in terms of purchasing power parity). Our economy has become

One of the fastest growing economies in the world. Now the country is one of

the leading players in the world knowledge economy with vast intellectual

Capital and booming software and information technology services. While

our country has joined the league of the world’s top five fastest growing

economies, we are in the bottom 20 among all countries in terms of the

Human Development Index. While the country is celebrating its growth rate

and technological wonders, it is witnessing social contradictions and the

Paradox and ironies of development. Thus, there are ‘two Indies’ in

Contemporary India.

31. Why is the Indian economy considered ‘a great paradox’?

(a) It is a leading player in information technology services with low

Levels of literacy.

(b) There is poverty amidst plenty in agricultural produce.

(c) It is one of the largest economies with low human development.

(d) It has scientific achievements with social contradictions.

32. Why is India being referred to as a leading player in the world knowledge

Economy?

a. India’s knowledge base in science and technology is one of the

World’s best.

b. India has huge reserves of human intellectual capitals and information

Technology services.

c. India is among the World’s five fastest growing economics and

Technology reserves.

d. India has a huge reservoir of human capital and scientific knowledge

Export potential.

33. What does the author imply by the phrase ‘two Indies’?

(a) There is the India that has vast intellectual capital and the other that is

Largely illiterate.

(b)There is the India of burgeoning growth and the India of widespread

Want and misery.

(c) There is the India of progressive mindsets and the other who are

Socially conservative.

(d)There is an India of outstanding achievements combined with gigantic

 

Read the following passage and answer the questions given below.

Accountability of institutions is one cornerstone of a democracy. Without accountability by institutions and on part of those who man these institutions – the elected representatives and appointed officials – no society can claim to be fully democratic. Accountability must also extend to the private sector, especially the corporate sector which commands large resources and wields enormous influence. It is a fallacy to assume that fraud and corruption within private corporate entities do not affect the public interest. In the advanced capitalist countries, some major improvements in public health have come consequent to whistle blowing acts by employees of powerful multinational companies,

There are a number of mechanisms, processes and rules to ensure accountability. One of them is providing protection to whistle-blowers- the individual who risk their jobs and sometimes their personal safety as well to disclose an injustice or a violation of the law that affects public and national interest. Providing public services efficiently, punctually and without seeking bribes is another feature of accountable institutions. Whistle blowers – whether bureaucrats or citizen in other fields – are held up as heroes by the media. The fear of reprisal and victimization in the absence of protection mechanism can be addressed to some extent by a comprehensive legislation. An informed and aware electorate that feels empowered to point out the wrongs and irregularities is obviously crucial for a healthy functioning of India’s democracy.

34. with reference to the passage, the following assumptions have been made:

1. Whistle – blowers are crucial for a healthy democracy.

2. The corporate sector is subject to rampant corruption.

Which of the following assumption(s) is/are valid?

1 only b) 2 only c) both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

 

35. according to the passage, which of the following should be the practise(s) followed to ensure accountability?

1. The provision of services should be done without soliciting bribes.

2. Public servants should work diligently to avoid delays in delivering services to citizen.

3. Protection mechanisms should be implemented to ensure there is no redressal against whistle – blowers.

Select the correct answer using the codes given below

1 only b) 2 and 3 only c) 1 and 2 only d) 1,2 and 3

 

36. According to the passage, accountability should be extended to the private sector because

a) the private sector does not bear a significant influence on public interest

b) The private sector is responsible for bringing about improvements in public sector.

c) Accountability empowers the electorate to point out the wrongs and irregularities in the private sector.

d) The private sector utilizes a significant amount of resources and bears a considerable clout.

 

Read the following passage and answer the questions given below

Once the train began to move, the soldier sank back on his seat, took out a paper and began to write. He told me that he had been at the battle of Mons. Though he had seen some of the greatest events in the world’s history face to face, yet he felt that when it came to writing a letter, even to his wife, he could find nothing to say. His letter to her read as, “I write to you because I have nothing to do and I would finish because I have nothing to say”. The case of the soldier was the case of tens of thousands of young fellows who for the first time in their lives wanted to write but discovered that they had no gift of self-expression. These were not unintelligent men. However, the act of writing paralyzed them. All they needed was a friendly lead, with the help of which they could talk well enough. Without it, however, they were dumb.

37. according to the passage, the author met the soldier while

a) waiting for a train b) posting a letter c) travelling by train d) visiting Mons

 

38. According to the passage, what did the soldiers write to his wife?

a) he wrote about the battles he fought

b) he mentioned various historical events

c) he described the places he travelled to

d) he wrote to her that he had nothing to say

 

39. according to the author, many young people cannot write because

a) they do not have the requisite intelligence

b) They are more comfortable with talking than with writing.

c) their lives are uneventful

d) They can only express themselves with a friendly lead.

40. A 180 m long train running at 90 km/hr. overtakes another train of length 220 m in 6 minutes, what is the speed of another train?

a) 86 km/hr. b) 81km/hr. c) 78 km/hr. d) 76 km/hr.

 

Section C

Answer any two of the following:

2* 25 = 50 marks

 

  1.             Use of Social Media in Politics.
  2.             Violence against women
  3.           India with such a large human resource has failed to produce world class athletes. According to you what is the reason for this situation and how to overcome it?
  4.              You are the district magistrate of your district. What is the unique (NOT COMMON) problem of your district? How will you solve it?

 

 

 


Entrance Exam 2019 Registration

February 3rd, 2019 by makkamasjid

ENTRANCE EXAM 2019 REGISTRATION : DATE: 30 JUNE 2019 For more details email : ias@iklas.in


Group II Online test series

September 13th, 2018 by makkamasjid

Group II Online test series

 

please send the following information to ias@iklas.in to get the activation link and login ID.

Name, Date of birth, Qualification, Address, Mobile number and Email ID. 

 

Please Make Payment Through Following Bank Details

A/c Name  IKLAS
 A/c No  50200025147004
 Bank  HDFC BANK LTD
 Branch  G.P Road, Chennai
 RTGS/NEFT IFSC COODE  HDFC0001364


Cheque & DD in the name of favoring  ” IKLAS ”

 

 


Selected candidates for UPSC Coaching 2018 – 2019 batch

April 17th, 2018 by makkamasjid

The following candidates are selected for our 2018-19 batch of our IAS academy, Alhamdulillah. We welcome you all to the IKLAS family and look forward to you to join our academy.

We also thank all  other candidates who participated in our written exam and interview but did not get selected, and we wish them all the best to be successful in the next year’s entrance exam, in sha Allah. IKLAS IAS Academy encourages such candidates to continue their UPSC preparation  and we would make all efforts to support them in whatever ways we could. In sha Allah.

The following selected candidates are instructed to report in academy according to the respective dates mentioned below.

     Admission Date: 1st- July – 2018  (Sunday)  

  • Reporting Time : 9:00 AM. 
  • Candidates should definitely come with their parents (both father and mother, or atleast one of them).

Items to bring (For all candidates)

Please bring the following items for admission procedure.

  • Two passport size photos of the candidate.
  • Xerox copy of Certificates – 10th and 12th Mark sheet
  • Xerox copy of  Certificates – graduation(degree) or provisional or CC or consolidated mark sheet  (ANY ONE MUST)

Items to bring – Hostelers

Your classes will begin on joining day itself. Hence hostelers should come prepared to stay. Please bring your personal items such as  clothes, bed-sheets, toiletries and Laptops (If available).

For any query regarding admission, please mail to ias@iklas.in or call 044- 28526246 (11am – 4pm)

LIST OF MALE CANDIDATES SELECTED FOR UPSC COACHING  

Admission Date: 22- April- 2018  (Sunday)  

REG.NO NAME GENDER CITY/TOWN DISTRICT
1133 VEERA PRADHEEP M MALE SIVAKASI VIRUDHUNAGAR
1268 MOHAMED ALI JINNAH MALE CHENNAI CHENNAI
20045 GOVINDARAJ C MALE TIRUNELVELI TIRUNELVELI
1035 FARHAN AHMED I MALE CHENNAI CHENNAI
1116 ASAD HANIF.M MALE CHENNAI CHENNAI
1016 MOHAMMED RAFIQ MALE NORTH AUTHOOR THOOTHUKUDI
1008 S.MANIVANNAN MALE DHARMAPURI DHARMAPURI
15007 H ASIF IQBAL MALE PUDUKKOTTAI PUDUKKOTTAI
1209 H.MOHAMMED HASIM MALE PALAYAMKOTTAI TIRUNELVELI
19051 HIFFAYATHULLAH S MALE VEERAGANUR SALEM
17017 S M SYEDSIRSATH MALE SALEM SALEM
1069 SHEIK MOHAMED AZHARUDEEN MALE CHENNAI CHENNAI
1007 G .THOMAS MALE THIRUVANNAMALAI TIRUVANNAMALAI
1154 MOHASIN SHARIFF.Y MALE AVADI THIRUVALLUR
16016 ABDUL RAHIM MALE PARAMAKUDI RAMANATHAPURAM
1062 ABDUL RAHUMAN M MALE RAMANATHAPURAM RAMANATHAPURAM
4003 ETHMUBARAK M MALE CHINNALAPATTI DINDIGUL
1187 ARMAAN SAALIQH M MALE GINGEE VILLUPURAM
20079 YOOSUF FAREED S H MALE NAGERCOIL KANNIYAKUMARI
16007 ARAFATH S MALE RAMANATHAPURAM RAMANATHAPURAM
20095 ABUL FAYAZ.S MALE TIRUNELVELI TIRUNELVELI
1151 MOHAMMED ABBAS MALE CHENNAI CHENNAI
15018 NIHAL AHAMED S MALE PUDUKKOTTAI PUDUKKOTTAI
16020 MOHAMED BAZIL J MALE PARAMAKUDI RAMANATHAPURAM
20011 PACKEER MOHIDEEN MALE TIRUNELVELI TIRUNELVELI
1228 A MUHAMMED IRFAN MALE MADURAI MADURAI
19003 MOHAMED SIDHIQ MALE PANPOLI TIRUNELVELI
17030 A.THARIQ ALAM MALE SALEM SALEM
1022 ABDUL MAJEED A MALE SIVAGANGAI SIVAGANGA
1171 ASATHULLA KHAN S M A MALE NAGERCOIL KANNIYAKUMARI
1004 MD AKBAR MALE CHENNAI CHENNAI

 

LIST OF FEMALE CANDIDATES SELECTED FOR UPSC COACHING 

 Admission Date:  01 – July- 2018  (Sunday)  

REG.NO NAME GENDER CITY/TOWN DISTRICT
1462 A BEERMA NUSHRATH FEMALE MADIPAKKAM CHENNAI
20035 S.AFROSE FATHIMA FEMALE PALAYAMKOTTAI TIRUNELVELI
7004 THASNIMUNNISA H FEMALE CUDDALORE CUDDALORE
1415 SHEETHAL NILOFER FEMALE CHENNAI CHENNAI
1457 SHAHANAZ FEMALE CHENNAI CHENNAI
1423 SYED ALI FATHIMA FEMALE VELACHERI CHENNAI
1421 APROSE R FEMALE TIRUTTANI. THIRUVALLUR
1497 AFSHEEN ZUBAIYA FEMALE CHENNAI CHENNAI
7040 A.NUSRIN FATHIMA FEMALE THIRANGALAM MADURAI
4021 BENAZIR FATHIMA S FEMALE NATHAM DINDIGUL
1419 SAMEERA KHANAM A FEMALE BOMMIDI DHARMAPURI
15022 DHAMEEM FATHIMA KM FEMALE PUDUKKOTTAI PUDUKKOTTAI
13032 AFRITHA K FEMALE CUMBUM THENI
1465 AYSHA SERIN FEMALE CUDDALORE OLD TOWN CUDDALORE
1484 NASEEMA S FEMALE UTHUKOTTAI THIRUVALLUR
3011 SUMI A FEMALE DHARMAPURI DHARMAPURI
1498 TASNEEM FATHIMA.B FEMALE CHENNAI CHENNAI
18008 FIRTHOUS BANU.S FEMALE AVOOR,KUMBAKONAM THIRUVARUR
16027 N.SIBANABEGAM FEMALE TIRUVADANAI RAMANATHAPURAM
2009 ARSHIYA.M FEMALE ARUVANKADU THE NILGIRIS
4059 SUHAINA FASHILA.M FEMALE KARUR KARUR
15032 KATHIJA BANU.A FEMALE KEERANUR PUDUKKOTTAI
15017 JAKIRA BANU FEMALE PUDUKKOTTAI PUDUKKOTTAI
13019 K.FATHIMA FOWMITHA BANU FEMALE CUMBUM THENI
6010 M.NUSHRATH PARVEEN FEMALE SINGAMPUNARI SIVAGANGA
8007 F.BENAZIR FATHIMA FEMALE RANIPET VELLORE
1479 L.SHAMEEMA NIFAYA FEMALE CHENNAI THIRUVALLUR
2031 FASIM NASREEN ROJA FEMALE AVINASHI TIRUPPUR
7030 AAFRIN BEGUM S FEMALE MADURAI MADURAI



Entrance Exam 2018 Results – Selected for Interview

April 11th, 2018 by makkamasjid

 

The important instructions for the candidates who got selected for Interview

  • Interview Date: 14/04/2018  and 15/04/2018
  • Address : IKLAS IAS Academy ,Makka Masjid Campus ,822, Anna Salai, Chennai – 600002.
  • Land Mark : Nearby Mount road LIC building and Dargah.   Opp to Buhari Hotel.                                             
  • Contact #  8122185932 

Please bring the following document for Interview procedure.

  • Two passport size photos of the candidate.
  • Photo id proof  (College issued identity card, passport, driving license, PAN card, Aadhar card or Voter ID etc.)
  • Photocopy of Mark sheet – 10th
  • Photocopy of Mark sheet – 12th 
  • Photocopy of Certificate –  Graduation(degree) and provisional (ANY ONE MUST)
  • Photocopy of Consolidated Mark sheet 

LIST OF  CANDIDATES SHORTLISTED FOR INTERVIEW    

S.No REG.NO GENDER DATE OF BIRTH (DD-MM-YYYY) INTERVIEW DATE TIME
1 1455 FEMALE 07-05-1988 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
2 1462 FEMALE 17-07-1993 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
3 20035 FEMALE 01-08-1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
4 7004 FEMALE 12-02-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
5 1415 FEMALE 12-06-1990 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
6 1457 FEMALE 24-09-1992 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
7 14010 FEMALE 25-07-1992 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
8 16014 FEMALE 25-10-1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
9 1458 FEMALE 06-09-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
10 1423 FEMALE 16.12.1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
11 1496 FEMALE 9/8/1989 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
12 16001 FEMALE 24-05-1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
13 1467 FEMALE 11-02-1991 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
14 5005 FEMALE 27-07-1992 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
15 16013 FEMALE 31.03.1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
16 17028 FEMALE 12-05-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
17 1421 FEMALE 03-07-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
18 1438 FEMALE 06-09-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
19 14023 FEMALE 20.03.1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
20 1497 FEMALE 1/5/1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
21 2018 FEMALE 03-06-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
22 7040 FEMALE 22-02-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
23 4021 FEMALE 14/09/1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
24 1419 FEMALE 27/03/1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
25 1472 FEMALE 23-12-1988 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
26 15022 FEMALE 12-06-1992 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
27 1431 FEMALE 15-10-1993 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
28 5013 FEMALE 04-06-1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
29 12012 FEMALE 5/25/1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
30 20039 FEMALE 03-10-1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
31 13032 FEMALE 08-03-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
32 1465 FEMALE 11-03-1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
33 1484 FEMALE 18-08-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
34 3011 FEMALE 02/08/1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
35 1443 FEMALE 15-11-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
36 1475 FEMALE 09-12-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
37 1498 FEMALE 3/4/1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
38 1499 FEMALE 3/18/1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
39 18008 FEMALE 30-04-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
40 20030 FEMALE 26-07-1989 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
41 2020 FEMALE 15.02.1987 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
42 16027 FEMALE 29—11—1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
43 1403 FEMALE 06-07-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
44 1442 FEMALE 24-01-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
45 2009 FEMALE 14/03/1998 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
46 7048 FEMALE 07-10-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
47 4059 FEMALE 5/17/1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
48 13030 FEMALE 17.2.1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
49 15032 FEMALE 31-7-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
50 15017 FEMALE 15-07-1991 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
51 3017 FEMALE 7/8/1990 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
52 13019 FEMALE 19.09.1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
53 1417 FEMALE 21-09-1994 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
54 6010 FEMALE 06-12-1996 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
55 8007 FEMALE 01-07-1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
56 13025 FEMALE 31.03.1998 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
57 1479 FEMALE 01 – 03 – 1989 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
58 2031 FEMALE 06/09/1997 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
59 7030 FEMALE 16-03-1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
60 16030 FEMALE 15/02/1993 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
61 17029 FEMALE 2/22/1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
62 18023 FEMALE 19-05-1998 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM
63 19069 FEMALE 05-12-1995 Saturday, 14 April, 2018 8:30AM

 

S.No REG.NO GENDER DATE OF BIRTH (DD-MM-YYYY) INTERVIEW DATE TIME
1 20045 MALE 07-09-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
2 1133 MALE 11/06/1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
3 7022 MALE 17-08-1994 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
4 1035 MALE 23-07-1995 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
5 4069 MALE 3/14/1990 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
6 1268 MALE 5/14/1987 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
7 1267 MALE 18-07-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
8 7010 MALE 16/10/1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
9 1116 MALE 07-09-1995 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
10 1262 MALE 1/11/1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
11 1121 MALE 26-07-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
12 1008 MALE 15-01-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
13 1016 MALE 11-06-1995 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
14 21001 MALE 08-08-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
15 20002 MALE 30-08-1997 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
16 1236 MALE 21/03/1990 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
17 4074 MALE 5/30/1990 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
18 1006 MALE 01-08-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
19 1007 MALE 14-5-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
20 20038 MALE 06-06-1998 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
21 15007 MALE 07-04-1992 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
22 1209 MALE 24-02-1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
23 4075 MALE 3/14/1992 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
24 20095 MALE 12/18/1995 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
25 1238 MALE 08-06-1997 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
26 1069 MALE 16-10-1992 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
27 7034 MALE 13.08.1996 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
28 8027 MALE 23-06-1997 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
29 8026 MALE 07-03-1997 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
30 15015 MALE 23-05-1993 Saturday, 14 April, 2018 3:00PM
31 1151 MALE 04-06-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
32 1259 MALE 27-05-1991 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
33 20079 MALE 22-08-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
34 19051 MALE 21/07/1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
35 20017 MALE 23-05-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
36 13011 MALE 18-06-1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
37 15025 MALE 31-12-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
38 7013 MALE 10-01-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
39 7025 MALE 13-08-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
40 4003 MALE 14-03-1992 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
41 7006 MALE 08-10-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
42 10002 MALE 15-06-1987 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
43 1246 MALE 05-07-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
44 10005 MALE 10-07-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
45 16016 MALE 15-04-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
46 17017 MALE 25 05 1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
47 13026 MALE 04/05/1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
48 1217 MALE 16-05-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
49 1033 MALE 08-09-1991 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
50 1127 MALE 29-12-1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
51 1154 MALE 21-03-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
52 1193 MALE 08-10-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
53 4010 MALE 13/05/1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
54 1197 MALE 23-09-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
55 20006 MALE 25-07-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
56 1044 MALE 07-11-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
57 1062 MALE 02-12-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
58 7024 MALE 03-12-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
59 22022 MALE 4/29/1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
60 1131 MALE 12-09-1992 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
61 1187 MALE 03-01-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
62 17026 MALE 29-11-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
63 20011 MALE 29-03-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
64 15018 MALE 12/04/1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
65 1203 MALE 20/03’1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
66 20042 MALE 17-02-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
67 1150 MALE 26-07-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
68 1184 MALE 12-06-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
69 1219 MALE 10-04-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
70 7055 MALE 12-11-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
71 16021 MALE 25-07-1991 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
72 1178 MALE 27-04-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
73 1225 MALE 08-01-1998 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
74 2008 MALE 19-09-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
75 5017 MALE 22-11-1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
76 7021 MALE 26-10-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
77 16007 MALE 16-09-1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
78 16020 MALE 24-12-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
79 18020 MALE 16-11-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
80 19080 MALE 4/12/1986 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
81 4015 MALE 14-03-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
82 4063 MALE 4/7/1987 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
83 1012 MALE 15-06-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
84 1249 MALE 23-04-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
85 2062 MALE 4/28/1989 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
86 16018 MALE 08-09-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
87 19003 MALE 24/05/1998 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
88 13001 MALE 28-09-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
89 1144 MALE 02-06-95 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
90 1207 MALE 17-04-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
91 1228 MALE 08-09-1989 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
92 17030 MALE 10/19/1993 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
93 20020 MALE 12-11-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
94 20022 MALE 03-04-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
95 4014 MALE 05-07-1996 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
96 4018 MALE 14-03-1997 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
97 15023 MALE 12-06-1981 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
98 1029 MALE 04-07-1995 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
99 1046 MALE 26-03-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
100 1135 MALE 17-02-1994 Sunday, 15 April, 2018 8:30AM
101 1199 MALE 26-11-1991 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
102 7005 MALE 06-06-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
103 7037 MALE 11-05-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
104 12008 MALE 31-07-1994 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
105 20055 MALE 25-04-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
106 1022 MALE 16-09-1994 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
107 1023 MALE 10-12-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
108 1041 MALE 13/06/1998 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
109 1190 MALE 09-11-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
110 1206 MALE 16-08-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
111 1222 MALE 28/04/1990 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
112 2027 MALE 20-07-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
113 6012 MALE 17-05-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
114 7046 MALE 12.04.1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
115 18026 MALE 26-04-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
116 20050 MALE 02-03-1994 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
117 20057 MALE 14-05-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
118 21011 MALE 19-08-1994 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
119 4067 MALE 14/08/1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
120 15005 MALE 11/05/1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
121 1070 MALE 29-05-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
122 1171 MALE 22-02-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
123 1173 MALE 19-04-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
124 1244 MALE 18-04-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
125 2041 MALE 18-10-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
126 6001 MALE 05-12-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
127 7043 MALE 17-03-1991 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
128 20060 MALE 04-04-1996 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
129 4017 MALE 01-07-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
130 15010 MALE 18/06/1989 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
131 1004 MALE 16-01-1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
132 1025 MALE 11-12-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
133 1111 MALE 05/11/1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
134 7058 MALE 06-03-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
135 7067 MALE 7/29/1995 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
136 7062 MALE 04-06-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
137 16031 MALE 20-12-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
138 18012 MALE 11-07-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
139 18024 MALE 23-07-1993 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM
140 20008 MALE 22-03-1997 Sunday, 15 April, 2018 2:30PM

 

 


Online Entrance Exam Syllabus and Question Pattern

April 11th, 2018 by makkamasjid

 Syllabus For Entrance Examination

Total Marks : 100   Time: 1/12  hours.      10 AM to 11:30 AM

 Section 

      Subject 

No of question  Marks  Syllabus

A

General Studies

60

60

Note: Questions will be predominant from the 6th to 10th std NCERT Books.

Please download the 6th std  to 10th std NCERT book from below link

http://epathshala.nic.in/e-pathshala-4/flipbook/

http://www.ncert.nic.in/NCERTS/textbook/textbook_hindi.html

Question will be asked from the English, Maths, Science, Social science subject from standard 6th std to 10th std NCERT books

B

Current affairs

25

25

Current affairs question: Feb to March 2018 current affairs question will be asked

B

 CSAT

15

15

Questions will be based on, Comprehension,  General Mental Ability, Logical Reasoning, Decision Making, UPSC Question pattern.

C

Essay

 4

50

Candidates will be asked to write essays based on real life situation and current events or some general topics.

Model question paper click here

 Link : https://drive.google.com/file/d/1MMNSeS04sJI9gzA1AzMvt-00kdlF2zJD/view